Vad ingår?

Målningen ytrengörs. Beroende på typ av skada sker sedan svetsning av revor eller hål, färgfästning, planering på lågtrycksbord, impregnering eller dubblering, kittning, retuschering och eventuellt fernissning.

Målningen förses vid behov med ny upphängningsanordning och monteras fast med bleck i ramen.

Alla åtgärder sker i samråd med ägaren.

Samtliga konserveringar dokumenteras i ord och bild. En del uppdrag innebär analysfotografering med infraröd  Med hjälp av infraröd strålning kan en i måleriet underliggande teckning synliggöras.  och ultraviolett strålning Med ultraviolett strålning ges en bild av målningens yta. Här kan avläsas hur målningen är fernissad, om fernissan är gammal eller ny, samt om och var eventuella skador eller senare tillägg finns..  eller röntgenfotografering Med röntgenfotografering kan underliggande strukturer i målningen upptäckas. Metoden bygger på att olika material har olika densitet och därmed olika benägenhet att släppa genom röntgenstrålar. Ett oorganiskt pigment eller en spik hindrar röntgenstrålarna och avtecknar sig därför tydligt på ett fotografi, medan ett organiskt pigment eller konstruktion syns svagare.  förutom sedvanliga fotografier digitalt, som papperskopior eller diapositiv.

En konservering kan även vara preventiv, det vill säga förebyggande. Då arbetar man med att göra klimat, montering och andra förutsättningar så goda för konstverket som möjligt.

snitt21
Ett mikroskopiskt tvärsnitt av en målning

 

 

 

Tips och råd

Kontrollera målningens upphängningsanordning: väl iskruvade öglor, vajer eller ståltråd i stället för snöre och ordentlig krok i väggen.
Upphängningsanordningen bör sitta i prydnadsramen och inte i spännramen.

Copyright © 1991-2014
Fotografier: Konserveringsateljé syd AB och PPPress AB